donderdag 27 augustus 2015

Back to school: koekjes

Op onze zoektocht naar gezondere koekjes, ontdekten we deze twee lekkernijen. Wij bakken ze hier nu al een tijdje, de kids nemen ze graag mee naar school en de vriendinnen vinden het telkens een leuk presentje. Onder het mom "back to school", is het de hoogste tijd om onze receptjes even prijs te geven.

Zandkoekjes


Niet alleen de smaak van de zandkoekjes vinden ze hier top, ook het maken ervan. Gegarandeerd twee kleine helpers in de keuken!


Recept en bereiding

200 gram boter
250 gram zelfrijzend bakmeel + extra voor het uitrollen
100 gram kokosbloesemsuiker
2 eidooiers

- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Snijd de boter in kleine stukjes.
- Zeef de bloem en voeg toe aan de boter.
- Voeg de kokosbloesemsuiker en de twee eidooiers toe.
- Kneed met een koele hand tot een stevig deeg. Kneed niet te lang!
- Pak het deeg in in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol het deeg open tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.
- Met steekvormpjes maak je koekjes in de leukste vormen.
- Plaats gedurende 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven en laat de koekjes nadien afkoelen op de bakplaat.


Havermoutkoekjes met honing


Ook deze koekjes belanden bij regelmaat van de klok in de koekjestrommels van Lily-Alice en Jef, maar ze zijn zo lekker dat we ze hier ook wel eens als klein cadeautje maken. Een oude bokaal wordt goed afgewassen, van een leuke tekst met washitape (gewoon lettertjes ponsen met ponsmachientjes van onze vijfjarige pruts), een fijn stofke en een strikje voorzien en doet dienst als gepersonaliseerde koekjesverpakking.

Maar nu het recept!

Benodigdheden

100 gram boter op kamertemperatuur
60 gram kokosbloesemsuiker
50 ml vloeibare biologische honing
2 eieren
220 gram zelfrijzende bloem
100 gram havermout
50 gram amandelpoeder
2 eetlepels melk
snuifje zout


Aan de slag!

- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Klop de boter schuimig met de kokosbloesemsuiker en het zout.
- Voeg de eieren één per één toe.
- Meng de bloem met de havermout en roer door het beslag.
- Voeg het amandelpoeder, de honing en de melk toe.
- Kneed het deeg.
- Knijp kleine stukjes van het deeg (ongeveer een opgehoopte koffielepel) en leg met 4 cm tussenruimte op een met bakpapier belegde bakplaat.
- Plaats gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.




zondag 16 augustus 2015

Creatief met fietsen

Er was eens...


een jongen die te groot geworden was voor zijn fiets




Er was eens...


een meisje dat droomde van een eigen fiets



Er waren eens...


een papa en een mama die geen zin hadden om een nieuwe fiets te kopen, maar  het ook een beetje sneu vonden om dochterlief met een voetbalfiets te laten rond crossen



EN TOEN GEBEURDE DIT...


Zoonlief en dochterlief prutsten alle stickertjes los, poetsten de fiets van boven tot onder, plakten nieuwe stickertjes die dochterlief zelf gekozen had, monteerden een roze bloem...

Papalief verving de voetbalbel door een megagrote bloemenbel...

Maar dan, dan was er nog het zadel...
Mamalief dook in haar doos met breiwol en zou wel even een zadelhoezeke fixen. Dat even in het hoofd werd wel een dagje in de werkelijkheid, maar het is wel een tof  hoezeke geworden.




Benodigdheden en werkbeschrijving


- restjes wol (liefst katoen) in allerlei kleurtjes
- breinaalden nummer 3 (dunner wordt hier zelden gebruikt)
- een lat of lintmeter
- een dikke naald en een schaar

De afmetingen van de zadelhoes zijn die voor een kinderzadel, maar mits wat telwerk kan dit aangepast worden naar afmetingen voor een 'grotemensenzadel'.




- Zet 17 steken op (blauw).
- Brei de eerste rij in ribbelsteek.
- Rij 2: 1 meerderen aan het begin en 1 meerderen aan het einde
- Rij 3: 1 meerderen aan het begin en 1 meerderen aan het einde. Je hebt nu 21 steken.
- Rij 4: neem een nieuw kleurtje (geel): in 1e, 2e en de voorlaatste en laatste steek één meerderen -> 25 steken
- Rij 5: idem vierde rij -> 29 steken
- Rij 6: idem vierde en vijfde rij -> 33 steken
- Rij 7: idem vierde, vijfde en zesde rij - > 37 steken
- Neem nu een nieuw kleurtje en brei 4 naalden (roos) (rij 8 - 11)
- Neem opnieuw een ander kleurtje en brei vier naalden (groen) (rij 12 - 15)
- Neem terug een andere kleur en brei vijf naalden (rood) (rij 16 - 19)
- Nu is blauw terug aan de beurt. Rij 20: minder één steek aan het begin van de naald en één op het einde
- Rij 21: brei rij 21
- Rij 22: minder één steek aan het begin en één steek aan het einde
- Rij 23: brei rij 23
- Rij 24: neem een nieuwe kleur (geel), brei rij 24 en minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 25: brei rij 25
- Rij 26: minder één steek aan het begin en één steek aan het einde
- Rij 27: brei rij 27
- Rij 28: neem een nieuwe kleur (roos), brei rij 28 en minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 29: brei rij 29
- Rij 30: minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 31: brei rij 31
- Rij 32: brei rij 32
- Rij 33: tijd voor een nieuw kleurtje (groen), brei rij 33 en minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 34: brei rij 34
- Rij 35: minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 36: brei rij 36
- Rij 37: neem een nieuw kleurtje (rood), brei rij 37 en minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 38: brei rij 38
- Rij 39: minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 40: brei rij 40
- Rij 41: brei rij 41
- Rij 42: blauw is opnieuw aan de beurt: brei rij 42 en minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 43: brei rij 43
- Rij 44: minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 45: brei rij 45 (als alles goed zit en wij juist geteld hebben, heb je nu nog 13 steken op je naald staan)
- Rij 46: neem een nieuw kleurtje (geel) en brei vier rijen (rij 46 -49)
- Rij 50: roos is opnieuw aan de beurt: brei rij 50 en minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 51, 52 en 53: brei rij 51, 52 en 53
- Rij 54, 55, 56, 57: neem een nieuw kleurtje (groen) en brei 4 rijen
- Rij 58, 59, 60, 61, 62: neem rood en brei 5 rijen
- Rij 63: neem blauw en brei rij 63
- Rij 64: minder één steek aan het begin en 1 aan het einde
- Rij 65: brei rij 65
- Rij 66: minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 67: minder één steek aan het begin en één aan het einde
- Rij 68: Kant af
- Stop de draadjes goed in en knip overtollige draadjes af op ongeveer 1.5 cm.

                        

Nu het boordje nog:

- Zet 124 steken op met blauw
- Brei 4 rijen blauw 
- Brei 4 rijen geel
- Brei 5 rijen roos
- Brei 4 rijen groen
- Brei 4 rijen rood
- Kant af
- Stop de draadeinden goed in en knip overtollige draadjes af op 1.5 cm.

                          

                          


                         


- Speld beide delen vast aan elkaar en naai vast met een dikke naald
- Plaats de hoes rond het zadel en trek door de eerste naald van de boord een blauw touwtje. Trek dit voorzichtig aan en knoop vast. Het hoezeke zit nu op zijn plaats.








Zelf klei maken

De workshops tijdens de zomermaanden lopen bijna op hun einde, die voor de herfst- en wintervakantie zijn in volle voorbereiding. 

Vakantiekaders werden versierd met schelpjes, droomverhalen werden verzonnen, dromenvangers gemaakt, maar van alle knutselactiviteiten sprak vooral het zelf klei maken tijdens onze workshop Indianendorp tot de verbeelding. De kids vonden het leuk, vroegen naar het recept om thuis zelf aan de slag te gaan en voilà, hier is het recept.



Benodigdheden:

300 gram tarwebloem
150 gram zout
200 ml water
1 eetlepel natriumbicarbonaat (bakpoeder lukt ook)
1 eetlepel olie
kleur (voor de gele gebruikten wij kurkumapoeder, de roze maakten we met voedingskleurstof, de bruine met cacao en de witte, tja, daar voegden we geen kleurtje aan toe)

Aan de slag:

Doe de bloem in een grote kom.
Voeg het zout, het natriumbicarbonaat en de olie toe.
Meng het water met de kleurstof. Voeg kleurstof toe in functie van de felheid van het kleurtje dat je wil bekomen.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg het water toe.
Kneed het mengsel tot je een elastische bal hebt.

Wat kan je maken met de klei?

De klei lijkt wat op plasticine. Je kan er gekke figuurtjes mee creëren of zoals wij gedaan hebben, kralen van maken. We rolden kleine bolletjes, staken deze op prikkers en legden de kralen een tiental minuten in een voorverwarmde oven op 100° C. Blijf wel in de buurt van de oven en check regelmatig of de kralen er niet wat sneller uitgehaald moeten worden of juist wat langer in de oven moeten blijven. Onze kralen verwerkten we nadien in vriendschapsbandjes.








dinsdag 11 augustus 2015

Lekker en gezond

Nu zoon en dochter elk op hun manier aan het nagenieten zijn van een fijn scoutskamp en een te gekke meidenweek, is er even tijd om wat receptjes te delen. Op het menu staan een slaatje met spinazie en zoete aardappel, boekweit pizza, en een heerlijke wittekoolsalade met nectarines en een mootje vis.

Slaatje met zoete aardappel en spinazie


Ingrediënten voor vier personen

Voor het slaatje

- 2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- halve eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
- halve theelepel zeezout
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- halve theelepel kurkumapoeder
- 4 kopjes verse, gewassen spinazie
- 1 rode paprika, gewassen en in reepjes gesneden
- 1/4 rode ui, in fijne maantjes gesneden

Voor de dressing

- 2 eetlepels olijfolie
- halve eetlepel appelazijn
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel zeezout
- 1/4 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkumapoeder


Aan de slag

- Verwarm de warmeluchtoven voor op 180°C.
- Meng de olijfolie, de appelazijn, de honing of kokosbloesemsuiker, het zout, het komijnpoeder en het kurkumapoeder goed door elkaar en meng er de rauwe blokjes zoete aardappel door. Zorg dat elk blokje goed bedekt is.
- Leg de blokjes op een bakplaat met anti-aanbaklaag en plaats 30 tot 40 minuten in de warmeluchtoven. Draai of schud de blokjes na ongeveer 15 minuten.
- Haal uit de oven en laat even afkoelen.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing.
- Neem vier borden en schik op elk bord een kopje spinazie.
- Leg de paprikareepjes en de rode ui er nu boven op.
- Eindig met de zoete aardappel.
- Werk af met de dressing en met een blaadje peterselie.



Dit receptje is een variant op Tandoori Salade met Zoete Aardappel uit 101 Paleo Recepten.We vervingen de kokosolie door olijfolie, verminderden de hoeveelheid komijnpoeder en vervingen het kerriepoeder door kurkumapoeder.


Boekweit pizza met huisgemaakte groene pesto




Ingrediënten voor 2 pizza's

Het deeg

- 80 gram boekweitmeel
- 160 ml water
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden


De pesto

- 1 grote bos verse basilicum
- 1 handvol peterselie
- 50 gram amandelpoeder
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 citroen
- 1 teentje look



Het beleg

- 1 bol mozzarella
- 125 gram champignons, in plakjes gesneden
- 4 langwerpige tomaatjes, in ringen gesneden
- een halve courgette, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- halve zoete, langwerpige paprika, in reepjes gesneden

Aan de slag

- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de ingrediënten voor het deeg tot een luchtig beslag.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak twee "pannenkoeken".
- Haal de "pannenkoeken" uit de pan en leg ze op een rooster dat in de oven kan.
- Voor de pesto pluk je de blaadjes van de basilicum. Doe deze blaadjes samen met de peterselie, het amandelpoeder, de Parmezaanse kaas, de olijfolie en het citroensap in de blender of een hoge, smalle kom (wij gebruiken gewoon een maatbeker) en mix met de staafmixer.
- Bestrijk de pizza met de huisgemaakte pesto en beleg met de groentjes.
- Eindig met de kaas en wat Provençaalse kruiden.
- Plaats de pizza's op het rooster een kwartiertje in de voorverwarmde oven. Door ze op een rooster te leggen, worden ze lekker knapperig.




Leuk om weten

Boekweit zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet stijgt en verhoogt de weerstand. De bloem van boekweit bevat meer antioxidanten dan andere granen wat een gunstige werking heeft op de bloedvaten. Ook bevat boekweit meer eiwitten en aminozuren dan andere granen en dat is dan weer goed voor het verhogen van de algemene weerstand van het lichaam.

Wittekoolsalade met nectarines en een mootje witte vis





Ingrediënten voor vier personen

Het slaatje

- 1/4 witte kool (ongeveer 300 gram)
- 1 nectarine
- 1/2 rode ui
- 3 el olijfolie
- 2 el gehakte peterselie
- 1 el appelazijn
- 2 tl kokosbloesemsuiker
- stevige draai aan de pepermolen

Vis in papillot

- 4 mootjes witte vis
- olijfolie
- peterselie
- snuifje zout
- stevige draai aan de pepermolen
- beetje citroen

Aan de slag

Het slaatje

- Was de kool, dep droog en snijd de kool in smalle reepjes.
- Schil de nectarine, ontdoe van de pit en snijd in plakjes.
- Pel en snipper de ui.
- Schep de witte kool, nectarine en de ui door elkaar in een slakom.
- Maak een dressing van de olijfolie, de fijngehakte peterselie en de appelazijn en breng op smaak met peper en zout. 
- Roer de dressing door de koolsalade en plaats voor het opdienen 2 uur in de koelkast.

Vis in papillot

- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de peterselie fijn. 
- Meng de peterselie met drie eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout. Breng verder op smaak met een beetje citroensap.
- Wrijf de vismoten in met de dressing en plaats elk apart in een stukje aluminiumfolie.
- Plaats de papillot gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit receptje viel bijzonder in de smaak bij onze kids.

maandag 3 augustus 2015

Dezelfde schoenmaat en andere tips om groepjes te vormen...

Vorige dinsdag werd het startschot gegeven voor de vakantieworkshops van Snubbelbubbel. Sofie Possemiers, net bevallen van een bloem van een baby met de prachtige naam Love Lily June, had ons een dagje uitgenodigd in haar praktijk El Sole. Tijdens onze vakantie aan zee en de week ervoor staken Jef en Lily een handje toe bij de voorbereidingen. Yogahoudingen oefenen, zelf klei maken, vakantiekadertjes schilderen, schelpen rapen... Blijkbaar werkte hun enthousiasme aanstekelijk, want toen de vriendinnetjes van Lily op bezoek waren voor een namiddagje girly fun duurde het niet lang of ook zij waren gefascineerd door de toverschelpjes en de perkamenten briefjes van de zeegoden en de zeemeerminnen.




En toen was het zover! In alle vroegte trokken Lily en ik, gepakt en gezakt met al het nodige materiaal, met de bus naar Booischot. De eerste groep kindjes had duidelijk zin in de workshop. Nadat ze zich met behulp van de magische schelp hadden voorgesteld, kon ons belevingsverhaal beginnen. We namen de trein en het vliegtuig, groetten de zee, ontmoetten allerlei zeedieren waaronder de zeehond, de schildpad en de haai, maakten vuur, bouwden massagezandkastelen en luisterden aandachtig naar het verhaal over de toverschelpjes van de sterke zeegoden en de lieve zeemeerminnen. Na alle yogafun, de meditaties, droomverhalen en massages, gingen de kindjes enthousiast aan de slag met hun vakantiekadertje om rond de middag met een toverschelpje in de hand, een nog drogend kadertje op krantenpapier en een hongerige buik naar huis terug te keren.



Na de middag stond voor de groep 5 tot 12 - jarigen een workshop rond samenwerken op het programma. Met z'n vijven trokken ze op avontuur naar een mysterieus indianendorp. Natuurlijk deden ze dit geschminkt in hun lievelingskleur en waren ze maar wat nieuwsgierig naar welke betekenis hun kleurtje had. Te voet, over dikke boomstammen en onder dicht struikgewas wandelden ze naar de magische plek, waar krijgers en vrolijke dansers hen opwachtten. Nadat de nodige totempaaldieren de revue waren gepasseerd en werden uitgebeeld, mochten ze tussen de tipi's plaatsnemen en kregen ze van het opperhoofd het recept om met natuurlijke materialen zelf klei en vriendschapsbandjes te maken.


Niet alleen tijdens het creatieve gedeelte van de workshop werden de kinderen uitgenodigd om samen te werken, ook bij de yogahoudingen  waren er enkele die ze per twee dienden uit te voeren. Door de houdingen samen uit te voeren, leren kinderen hoe ze elkaar op een vriendelijke en zachte manier kunnen aanraken, leren ze aanvaarden dat iets misschien niet van de eerste keer lukt, maar leren ze vooral ook zichzelf en de andere te vertrouwen.

Het groepje kende elkaar al, dus het vormen van de duo's verliep vlekkeloos, maar het zette me wel aan het denken. Wat doe je wanneer je een groep kinderen hebt die elkaar nog niet ontmoet heeft? Eigenlijk is dit vergelijkbaar met het 1-septembergevoel dat ik vaak bij leerlingen, die elkaar van haar noch pluim kennen en meteen gevraagd worden om groepjes of duo's te vormen, merk. Bij sommigen lukt dit meteen, anderen kijken toch liever aarzelend en afwachtend de kat uit de boom en soms lukt het gewoon niet zonder een trukendoos boven te halen. In de loop der jaren werd mijn trukendoos wel al wat gevuld, dus kan ik daar wel op terugvallen: kinderen/leerlingen indelen volgens de maand waarin ze jarig zijn, volgens hun schoenmaat, hun lengte... 

Toch ben ik ook even gaan snuisteren bij DOYOUYOGA, en jawel, er staan een paar toffe tips tussen.

Tips op een rij


1) Naast indelen volgens lengte, kan je ook groepjes of duo's vormen op basis van de lengte van het haar, de grootte van de handen, dezelfde kleur T-shirt...

2) Misschien iets tijdrovender, maar wel een plezante manier denk ik is om hen te vragen naar hun favoriete ijsjessmaak, hun superheld, lievelingsfilm...

3) Laat de kinderen willekeurig rondwandelen en vraag hen dan om spontaan verder te wandelen in groepjes van drie, vijf, twee... Ze wandelen dan verder met diegenen die zich naast hen bevinden. Je kan hen ook laten dansen, of naargelang het thema van de les bijvoorbeeld laten bewegen als een school vissen, de golven van de zee, giraffen... Liefst met een aangepast muziekje erbij.

4) De laatste tip is er ééntje die je kan toepassen bij groepen met kinderen vanaf 10 jaar. Verdeel de groep in twee. De ene helft geeft elkaar een hand en vormt een cirkel waarbij iedereen naar buiten kijkt. De andere helft vormt een cirkel rond de eerste cirkel en kijkt naar binnen. Vraag de duo's die tegenover elkaar staan om elkaar aan te kijken. Laat nu de twee cirkels rustig draaien, de binnenste in wijzerzin, de buitenste tegenwijzerin. Laat de cirkels stap voor stap een beetje sneller draaien. Doe dit een minuut of twee. Zeg stop en de kinderen, of is jongeren hier stilaan beter op zijn plaats, geven de persoon die voor hen staat een knuffel en samen vormen ze een duo.

Leuke tips voor groepen waarbij het verdelen in kleinere groepjes wat moeizamer gaat of waar telkens dezelfde duo's of subgroepjes gevormd worden. Ga ze alvast zelf toepassen en niet alleen tijdens de yogalessen of crea(C)tieve workshops.

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om de activiteiten van Snubbelbubbel verder te ontdekken? Op 10, 11 en 17 augustus staan er nog workshops in Mechelen op het programma. Het aanbod voor de herfst- en de kerstvakantie is in volle voorbereiding!Meer informatie over onze workshops vind je HIER!






 


zondag 2 augustus 2015

Heerlijk snoepen

"Kom mannen, we gaan pizza maken!" 
"Nu?"
"Maar mama, het is pas na de middag?"
"Geen gewone pizza... MAAAAAR watermeloenpizza!"

Lily-Alice en Jef vonden het geweldig! Mama sneed een pizzabodem van watermeloen. Nog wat oefenen om hem de volgende keer wat dunner te snijden, is misschien wel nodig :-) De banaan, kiwi, ananas, de aardbeien en de kersen werden in stukjes gesneden en de kids konden hun eigen pizza samenstellen. Het samenstellen vonden ze leuk, het zelf aansnijden van hun pizza helemaal te gek! Heerlijk verfrissend bij dit warme weer en super met een zelfgemaakt suikervrij sapje erbij.